czwartek, 9 maja 2013

Rodzaje ognisk

Ognisko ognisku nie równe, nie wszystkie nadają się do gotowania, niektóre mogą palić się bez nadzoru bardzo długo, inne wypalają się momentalnie dając bardzo dużo ciepła. Postaram się opisać kilka najczęściej używanych przeze mnie typów ognisk.


Przygotowanie 'nodii', dwie części rozłupanej kłody leżą jedna na drugiej. Stabilizują je paliki, a oddzielają małe kamienie.

Nie udało nam się jej jeszcze spalić równomiernie, ale ciepło dawała do samego rana.


Bardzo wygodne, kiedy trzeba ogrzewać się przez całą noc bez konieczności dokładania do ognia. Rozpala się je w rowku na ziemi pomiędzy dwiema długimi kłodami. Można też rozłupać jedną, obie szczapy położyć na siebie, włożyć pomiędzy nie kawałki drewna, aby stworzyć przerwę, w której palić będzie się ogień. Tego typu ognisko zwie się nodią. Rozpala się je dość blisko schronienia, za którym ustawia się ekran odbijający ciepło.


ognisko w kształcie litery T

Przydatne do gotowania. W górnej części rozpala się ogień, z którego pobiera się żar do gotowania w dolnej części.


‚wigwam’


Pozwala się szybko ogrzać i nie wymaga specjalnych przygotowań. Zużywa sporo opału.

'studnia'

Bardzo szybko się pali dzięki ażurowej konstrukcji, zapewniającej znakomity dostęp powietrza.

Ognisko typu gwiazda, w poniższym filmiku wyjaśniam zasadę działania.

Wygodne do gotowania, zużywa niewiele drewna, pozwala na kontrolowanie płomienia poprzez dosuwanie lub odsuwanie polan od centralnego punktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz